Ordentlig research + plugga hemifrån = framtidens studenter

 

Äntligen! Vi på studentum.se har haft chansen att djupdyka i hur våra besökare beter sig när de är hos oss. Vad de är mest intresserade av, vad de helst går vidare från och hur beteendet har förändrat sig i takt med samhällsutvecklingen. Resultatet? Statistikrapporten 2022 såklart!  

Två gånger om året granskar vi vår statistik noga. Vi vill veta vad våra besökare är intresserade av, vad de återkommer till och vad de känner sig klara med. Resultatet hjälper oss att komma ännu närmare er målgrupp, erbjuda dem adekvat hjälp inför ett utbildningsval, visa upp deras möjligheter och inspirera dem att ta klivet in i era klassrum.  

Att välja eftergymnasial utbildning är något många bara gör en gång i livet. En enda. Många vänder sig till studentum.se för få pålitliga svar på sina frågor. Det är ett stort förtroende som vi förvaltar väl. Därför är det inte förvånande att de mest populära sidorna på studentum.se är vår tjänst Räkna ut ditt snittbetyg, tätt följt av vårt Yrkestest. Här kan våra besökare, era blivande studenter, skapa sig en bra förförståelse för deras utbildningsalternativ.  

 

Ekonomiska läget påverkar till viss del  

Våra besökare visar ett stort intresse för kortare utbildningar som ger en så hög lön som möjligt. Det ekonomiska läget i samhället påverkar utbildningsväljarna. Det är ett om möjligt ännu större steg att temporärt gå ner i inkomst än vad det varit tidigare. Att de är intresserade av att förkorta utbildningsperioden och försäkra sig om att det kommer löna sig kan vara en direkt spegling av inflationen.  

Enligt Studentrapporten 2023 som släpps i april, funderar våra lite yngre besökare på att läsa en utbildning i sin hemort eller på distans för att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. I årets statistikrapport kan vi tydligt se att distansutbildningar är den överlägset största utbildningstypen. Tätt följt av YH-utbildningar som, liksom distansutbildningar, varit populära i många år.  

 

Vill helst läsa vårdutbildningar på distans 

Bland de distansutbildningar som finns på studentum.se var besökarna mest sugna på dem i kategorierna Vård/Omsorg, Data/IT och Ekonomi.

Distansutbildning

 1. Vård / Omsorg
 2. Data / IT
 3. Ekonomi
 4. Undervisning / Pedagogik
 5. Ledarskap / Organisation
 6. Beteendevetenskap
 7. Språk / Språkvetenskap
 8. Naturvetenskap
 9. Hälsa / Friskvård
 10. Medicin / Farmaci
 11. Teknik
 12. Marknadsföring
 13. Försäljning / Handel
 14. Personal / Artbetsmiljö / HR
 15. Media / Kommunikation

 

Läs hela rapporten här

Picture of Linnéa Fredin
Linnéa Fredin

Communications Manager