Branschnyheter och marknadsföringstips för utbildningsanordnare

Här är svaren från över 4 000 blivande studenter

Skriven av Denice Karlsson | May 30, 2023 9:23:08 AM

Vad motiverar framtidens studenter? Hur påverkas de av inflationen? Och hur bra koll har de på omställningsstudiestödet? Svaren på de här frågorna och mycket mer får du i Studentrapporten 2023. 

 I år deltog totalt 4 289 personer i vår årliga undersökning där vi vänder oss direkt till våra besökare och medlemmar på studentum.se och AllaStudier.se. Målet? Att ta reda på hur deras tankar och prioriteringar ser ut inför utbildningsvalet. Hela resultatet hittar du i Studentrapporten, som är uppdelade i fem olika segment: universitet/högskola, yrkeshögskola, yrkesutbildning, folkhögskola och komvux/vuxenutbildning. I år hittar du dessutom rapporterna i ett nytt interaktivt online-format, direkt här på vår sajt. 

Studentrapporten visar dels att vissa trender håller i sig från tidigare år, men innehåller också nya aktuella frågor som berör valet av eftergymnasial utbildning. 

Trender som håller i sig 

1. Distansstudier  

Möjligheten att studera på distans fortsätter att ligga högt upp på önskelistorna. Att utbildningen finns på distans är antingen den viktigaste eller näst viktigaste aspekten i val av utbildning inom alla segment. Inom universitet och högskola kan 69 procent tänka sig att studera på distans – och där är intresset som minst. Inom segmentet yrkesutbildning, där intresset är som störst, kan hela 90 procent tänka sig en distansutbildning. 

2. Jobb och kompetensutveckling 

De vanligaste anledningarna till att gå en eftergymnasial utbildning är antingen att man vill kunna välja ett jobb eller att få kompetensutveckling. Det gäller alla segment förutom folkhögskola, där att utbilda sig inom sin hobby är den näst populäraste anledningen att gå en utbildning, efter kompetensutveckling eller vidareutbildning. 

3. Research online 

Online är det sätt flest föredrar att hitta information på, antingen via söktjänster eller utbildares eller skolors egna hemsidor. Generellt föredrar 70 procent att söka information på något av de här sätten. Yrkeshögskoleväljarna är de som i störst utsträckning (60 procent) föredrar just söktjänster. 

Nytt för 2023 

1. Kunskapsläget kring omställningsstudiestödet  

I år ville vi ta reda på i hur stor utsträckning utbildningsväljarna känner till det nya omställningsstudiestödet. Rapporten visar att över hälften inte är bekanta med vad omställningsstudiestödet innebär. Kännedomen är störst inom yrkeshögskola, där 47 procent uppger att de känner till stödet, och minst inom universitet och högskola, där bara 31 procent svarar att de känner till stödet. 

2. Studier och lågkonjunktur 

Det aktuella världsläget, den globala och nationella ekonomin påverkar oss alla på något sätt. Därför ville vi ta reda på hur risken för lågkonjunktur, inflation och stigande arbetslöshet påverkar beslutet om att studera. Generellt menar över 60 procent att det helt eller delvis påverkar deras beslut. 

Universitet- och högskoleväljarna är den grupp som anger att ekonomin har minst påverkan på deras beslut. Där anger 38 procent att de inte påverkas alls. Bland folkhögskoleväljarna anger bara 27 procent att de inte påverkas alls, och är därmed den grupp där störst andel påverkas i någon utsträckning. 

3. Söka information eller inspiration på sociala medier 

Vi vet att användandet av sociala medier är stort. Men hur vanligt är det att man använder sociala medier kopplat specifikt till utbildningsvalet? Generellt svarar uppåt två tredjedelar att de använder sociala medier för att hitta utbildningsrelaterad information, inspiration eller båda delarna. Andelen ser liknande ut mellan de olika segmenten och varierar från 62 procent (yrkeshögskola) till 68 procent (folkhögskola). 

Vill du veta mer? 

I respektive rapport hitta du resultatet från hela undersökningen inom varje segment. Ta reda på hur just dina framtida studenter tänker genom att ta del av Studentrapporten 2023.